Tulipan (Tulipa)

Type: flerårig, løgplante
Blomstring:
fra tidligt forår til sent efterår
Farver: hvid, gul, orange, rosa, pink, rød, lilla, tofarvede m.fl.
Højde: typisk 15-70 cm.
Bredde: typisk 10-30 cm.
Placering: fuld sol eller halvskygge, veldrænet jord
Egenskaber: velegnet som snitblomst

 

Mine bedste tips

Én af de ting jeg elsker ved tulipaner, er, at de blomstrer om foråret. Det er altid lækkert med lidt forskellige farver, der skyder op hist og her efter en knap så farverig vinter. Og så er de ret nemme at ‘styre’ – du kan enten lave fine linjer eller mønstre af specifikke farver. Eller du kan blande en masse forskellige tulipanløg sammen og nyde en eksplosion af farver. De kan også dyrkes i krukker.

Tulipanløgene graves ned på det ønskede voksested i det tidlige efterår. De skal ret dybt ned – ca. 15-20 cm. – og så skal du sørge for, at spidserne på tulipanløgene vender opad. Sørg desuden for, at der er god plads imellem hvert tulipanløg – gerne 10 cm. Dæk forsigtigt tulipanløgene med jord og tryk til. Det er alt, hvad der skal til for, at få smukke tulipaner i det kommende forår.

Og så det gyldne spørgsmål: skal tulipanløg graves op hvert år? Nej, det ‘skal’ de ikke, men de har bedst af det. Bliver de ikke gravet op, kan du opleve (alt efter sorten), at mængden svinder ind år efter år, og at der må suppleres med nye tulipanløg med 1-3 års mellemrum.

Så du må altså gøre op med dig selv, om du helst vil grave dem op hvert år og bevare dem bedst muligt. Eller om du hellere vil slippe for opgravning og i stedet købe nye tulipanløg af og til.

Hvis du vil grave dine tulipanløg op hvert år, gøres det i forsommeren, når tulipanerne er visnet ned. Eventuelle visne blomster knibes af, men lad de visne blade blive på. Grav tulipanløgene op, børst dem af for jord og opbevar dem et tørt og køligt sted, indtil de skal plantes igen til efteråret.

Tulipanløg kan med tiden sætte sideløg, og dermed blive til flere planter. Hvis du er én af dem, der graver dine tulipanløg op hvert år, vil du opdage disse nye sideløg, som du kan pille af og senere plante ud = flere gratis tulipaner til dig.

Fra mit hjem til dit, Heidi Rahbek.

<<< Tilbage til planteleksikon

 

 

Året rundt med Housewife.dk

Må jeg sende tips, inspiration eller gratis gaver til dig hver fredag, som gør det nemmere for dig, at holde styr på årets gang i hus, have og familieliv?