Misfarvede fuger og fliser på badeværelset
Bolig,Husholdning

Misfarvede fliser og fuger på badeværelset – hvad er det?

Misfarvede fliser og fuger på badeværelset – især i brusekabinen – er noget, som mange har udfordringer med. Det er ret frustrerende og det kan nærmest se ‘beskidt’ og ‘ulækkert’ ud – selv efter en rengøring. Hvad er det? Og hvordan får du det fjernet?

 

Hvide pletter og misfarvninger

Hvis der er hvide pletter rundt omkring, skyldes det som regel kalkaflejninger fra vandet. Vi bor selv i et område med et højt kalkindhold i vandet, så kalkaflejringer er en konstant udfordring her. Kalkaflejringer kan fjernes med f.eks. husholdningseddike eller anden kalkfjerner, men fugerne (og visse typer fliser) har ikke godt af det i længden – eller kan måske slet ikke tåle det – så det er bedre at forebygge: hyppig rengøring + grundig aftørring og udluftning efter hvert bad.

Andre former for aflejringer sætter sig nemmere fast på kalkaflejringer, hvilket betyder, at der kan blive ‘bygget ovenpå’ med andre sjove farver. At holde kalkaflejringerne nede, vil derfor altid være førsteprioritet.

 

Gule/røde/brune pletter og misfarvninger

Vand kan indeholde små mængder af jern og okker, der kan sætte gullige, rødlige og brunlige spor på badeværelset – særligt hvis der er kalkaflejringer, at binde sig fast på. De kan i det fleste tilfælde fjernes med en grundig skrubning med almindelig rengøringsmiddel til badeværelset og en hård børste eller svamp. Hvis misfarvningerne sidder fast i kalkaflejringer, skal disse afkalkes og fjernes bagefter, da problemet ellers dukker op lynhurtigt igen.

 

Grønne pletter og misfarvninger

Alger og mikroorganismer kan sætte sig som grønne eller blågrønne aflejringer på fuger og fliser. De kan ligeledes skrubbes væk med almindelig rengøringsmiddel til badeværelset og en hård børste eller svamp.

 

Sorte pletter og misfarvninger

Sorte pletter og misfarvninger kan være skimmelsvamp, og det skal der hurtigt gøres noget ved. Her kan det være nødvendigt, at få fat i et svampedræbende middel for at få bugt med pletterne. Skimmelsvamp er et tegn på høj luftfugtighed og dårligt indeklima, så for at undgå, at det kommer igen, handler det i høj grad om, at være endnu mere grundig med aftørring og udluftning efter hvert bad.

Sidder de sorte pletter på elastiske fuger, er den eneste løsning som regel, at udskifte fugerne. Husk at bruge elastiske fuger, der er beregnede til vådrum.

Du kan måske også lide...