Sådan vælger du maling med den rette glans
Bolig,Gør det selv

Sådan vælger du maling med den rette glans

Jeg elsker at male. For mig er der intet, der kan ændre eksempelvis en væg, et rum eller et møbel så hurtigt og effektivt som en omgang maling. Til gengæld er jeg ikke vild med, at se mit arbejde blive ødelagt på rekordtid – og det er her, malingens glans kommer ind i billedet.

 

Hvad betyder glansen?

Malingens glans fortæller dig, hvor hårdfør og vaskbar malingen er. Jo højere glans, desto mere kan den tåle. Maling med en høj glans giver dig således mulighed for, at holde det du har malet pænt i mange år via aftørring og rengøring.

Hvis du ikke ved det, fortæller malingens glans dig, hvor meget lak der er i malingen. En maling med glans 10 indeholder 90% maling og 10% lak. En maling med glans 25 indeholder 75% maling og 25% lak. Osv.

Glansen fortæller dig også, hvor meget malingen (pga. lakindholdet) glinser og reflekterer lyset. Derfor skal du ikke altid bare vælge den højest mulige glans, men derimod dén glans der både tager hensyn til holdbarhed og glinsende effekt.

 

Lofter

Jeg bruger glans 5 til lofter. Lofter bliver ikke udsat for slid og diverse pletter, der bliver spildt. Derudover giver glans 5 en helmat overflade, der ikke skinner og reflekterer lyset. Glans 5 tåler ikke decideret rengøring, men med lidt forsigtighed kan man være heldig, at fjerne små spor fra fluer osv.

 

Vægge

Jeg bruger glans 10 – 25 til vægge. Glans 10 i almindelige opholdsrum. Glans 25 i vådrum + områder der er hårdt udsatte. Glans 10 tåler let rengøring med en fugtig klud. Glans 25 tåler endnu mere.

 

Paneler / døre / møbler / gulve / trapper

Jeg bruger glans 50 til paneler, døre, møbler, gulve og trapper. Her kan du sagtens gå endnu højere op, hvis du ønsker en endnu mere hårdfør og spejlblank overflade. Glans 50+ tåler decideret rengøring.

 

Du kan også mixe

Du kan også sagtens male et rum i f.eks. glans 10 og så supplere med glans 25 på udsatte områder. Du skal blot huske, at selvom du vælger samme farve til begge dele, så vil de se lidt forskellige ud pga. glansen. Hvis du f.eks. ønsker, at male dit køkken hvidt med glans 10, men gerne vil have en hvid firkant med glans 25 bagved komfuret eller lignende, kan du bruge malertape til, at lave en perfekt firkant.

Du kan måske også lide...