Bolig,Stueplanter

Sådan passer du din Monstera (fingerfilodendron)

Monstera er blevet en virkelig populær stueplante i de danske hjem – jeg har selv 2 stk. indkøbte og 1 stk. ‘hjemmelavet’ fra en deling. En Monstera er generelt let at passe, men en forståelse for plantens natur gør bestemt ingen skade:

 

Placering

Monstera stammer fra regnskoven og kan godt lide en god temperatur (stuetemperatur og opefter) og en ret høj luftfugtighed. Derudover vokser den naturligt i delvis skygge fra andre planter = den skal ikke placeres i direkte sollys. Så find en placering, hvor den får godt med indirekte sollys. Den er ikke glad for mørke.

 

Vanding

Monstera er ikke specielt vandkrævende, og skal ikke vandes for ofte og for meget. Jeg vander mine én gang om ugen. Til gengæld kan planten rigtig godt lide fugtige blade, så forstøv gerne bladene med noget vand af og til – eller giv den en tur under bruseren, så får du også ‘støvet bladene af’ samtidig.

 

Udskiftning af jord

Monstera vokser utroligt hurtigt af sig selv, så det er ikke nødvendigt med gødning, medmindre du ønsker en virkelig stor plante. Til gengæld bør du udskifte jorden en gang om året. Jeg bruger ganske almindeligt pottemuld. Ved samme lejlighed er det måske også tid til en større potte(!). Hvis planten har udviklet et godt rodnet, kan den formentlig også deles i to eller flere planter = flere gratis planter til dig.

 

Hold styr på væksten

Monstera er en klatreplante og vil gerne vokse i alle mulige retninger, hvis du ikke holder nogenlunde styr på den. En kraftig blomsterpind i midten af potten, hvorpå du løbende kan sætte planten fast med snor eller små klemmer, gør underværker. Hvis din plante får lov til, at vokse sig virkelig stor, kan det blive nødvendigt med en snor fra loftet, så du løbende kan opbinde planten.

Der er delte meninger om, hvorvidt du ‘må’ klippe i din Monstera, hvis den vokser for meget eller i uønskede retninger. Jeg har aldrig selv klippet i mine (udover visne blade), men jeg ville ikke være bange for at gøre det, hvis jeg synes, at det var nødvendigt.

 

Tegn på mistrivsel

Visne, gule eller misfarvede blade er naturligvis et åbenlyst tegn på mistrivsel, men Monstera kan også give dig andre – knap så åbenlyse – tegn. Hvis din Monstera ser OK ud, men nærmest slet ikke vokser i løbet af et år, er det et tegn på mistrivsel. Et andet tegn er, at din Monstera producerer mange lysegrønne blade, der ikke naturligt ‘flækker’ i det velkendte mønster.

Hvis din Monstera mistrives, så brug nogle af ovenstående råd og se, om den ikke bliver flot igen.

Du kan måske også lide...