Forsythia (Forsythia)

Type: busk
Blomstring:
tidligt forår
Farver: gul
Højde: typisk 120-250 cm.
Bredde: typisk 150-250 cm.
Placering: fuld sol, veldrænet jord

 

Mine bedste tips

Forsythia er en meget nem og hårdfør busk, som jeg holder meget af. Den blomstrer hvert år som noget af det allerførste i haven, og sætter masser af kulør på en ellers trist og farveløs forårshave.

Grenene er lange, tynde og spækkede med solgule blomster, der ‘vælter ud’ som gyldent fyrværkeri. Det er smukt, men ikke særlig praktisk, hvis busken er placeret langs indkørsler, havestier osv., hvor den hurtigt kommer i vejen. Du kan derfor med fordel placere forsythia lidt længere inde i haven, hvor der ikke er så meget trafik.

Når forsythia er afblomstret i foråret, kan du beskære og fjerne de ældste grene, så du giver luft og lys til de nye skud. Forsythia blomstrer på andenårsskud, og du giver dermed den bedste hjælp på vejen til de skud, der skal sætte farve på haven i fremtiden.

Hvis du allerede har forsythia i haven, men gerne vil have flere, kan du lave nye planter med aflæggere. I efteråret kan du bøje smidige grene fra busken ned mod jorden og grave enden 5-8 cm. ned. Sørg for, at de ikke kan ‘springe op’ igen ved, at lægge en sten eller andet på. Næste forår har grenene (forhåbentligt) slået rødder, og du kan dermed klippe dem af moderplanten og plante dem et nyt sted.

Forsythiagrene er i øvrigt flotte som buketter indendøre, men når de begynder at visne, så er der altså hundredvis af små blomsterblade, der falder af. Lad derfor ikke buketterne stå for længe, og sæt gerne et fad under blomstervasen, som kan opsamle det værste.

Fra mit hjem til dit, Heidi Rahbek.

<<< Tilbage til planteleksikon

 

 

Året rundt med Housewife.dk

Må jeg sende tips, inspiration eller gratis gaver til dig hver fredag, som gør det nemmere for dig, at holde styr på årets gang i hus, have og familieliv?