Huskeliste til festen
Festforberedelser,Værtinde

Huskeliste til festen

Vores hjem er ofte familiens ‘forsamlingshus’, og her er der blevet afholdt mange runde fødselsdage, konfirmationer, julefrokoster og sågar et guldbryllup. Jeg eeelsker at arrangere og afholde festlige begivenheder – og de fleste andre i familien er glade for, at slippe. Så det er win-win.

Når man står for det hele selv, er der mange ting, at huske på:

 

Indbydelser

Det hele starter med, at der sendes indbydelser ud. Indbydelsen skal som minimum indeholde:

– Navnene på de inviterede
– Dato og tidspunkt
– Adresse
– Hvilken anledning
– Svar udbedes dato + kontaktinformation

Der kan desuden tilføjes ønsker til påklædning (hvis det er aktuelt), festens måltider/menu samt andet der måtte være aktuelt.

Indbydelsen sendes ud i god tid. Jo mere formel/’vigtig’ begivenheden er, desto tidligere skal indbydelsen sendes ud.

 

Planlægning af mad

Når jeg planlægger mad til diverse fester, så tænker jeg ikke kun på, hvad der kunne være lækkert, at spise. Jeg tænker ligeså meget på, hvor ‘praktisk’ det er. Eksempelvis:

– Hvor meget af det kan forberedes på forhånd, så jeg ikke skal stå ret meget i køkkenet under selve festen?
– Er der plads til det hele i køleskab / fryser / køligt rum?
– Hvis der skal laves varm mad, er der så nok plads i ovnen? Nok ovnfade (og store nok)? Nok kogeplader? Nok gryder (og store nok)?
– Er der brug for ekstra hænder?

I ugerne op til festen holder jeg øje med gode tilbud i supermarkederne. Det er dyrt, at holde fest, men der er mange penge at spare, hvis du kan finde nogle gode tilbud. Især på kød, kødpålæg og drikkevarer.

Lav en plan over, hvornår hvad skal ordnes eller forberedes. Det kan eksempelvis være, at der er en steg, der skal op af fryseren 3 dage før festen. Drikkevarer der skal på køl dagen i forvejen. Og mad der skal forberedes om formiddagen på selve dagen. Skriv det hele ned.

 

Bordopstilling, bordplan & borddækning

Så snart du ved, hvor mange der kommer, så husk at tjekke, om du har nok: borde, stole, duge, tallerkener, bestik, glas osv. Eller om du har behov for, at låne hos familie eller venner. Hvis du låner, så sørg for, at du får det hjem i god tid.

Herhjemme har jeg efterhånden fundet den perfekte bordopstilling, men det kan være lidt af et puslespil. Så hvis du ikke er sikker på, at bordene kan være der, så husk at måle op på forhånd. Alt efter rummets udformning kan bordene sættes op som ét lang bord, T-form, L-form, en hestesko eller som flere små borde, der står hver for sig. Hver gæst skal helst have mindst 60 cm. ‘bordlængde’.

Hvis der skal laves en bordplan, så kan du tegne bordopstillingen op på et stykke papir. Herefter kan du lave små sedler med gæsternes navne, og rokere navnene rundt, indtil du er tilfreds. Når du er tilfreds, skriver du navnene direkte på papiret. Husk at gemme bordplanen.

Jeg gør altid bordene klar dagen før festen. Det tager længere tid, end man lige regner med. Møbler der har været opmagasineret kræver som regel en rengøring. Derefter kan alle borde og stole stilles op som planlagt. Herefter kan der lægges duge på og selve borddækningen kan gå i gang:

– Tallerkener, bestik og glas der passer til menuen. Hav et rent viskestykke klar, så du evt. kan ‘pudse’ bestik og glas, før det kommer på bordet. Dæk altid op med bestik før du sætter glassene på, da bestikket kan fylde mere, end du lige regner med.
– Servietter
– Bordkort (hvis der er en bordplan)
– Eventuelt bordpynt: stearinlys, blomster osv.
– Eventuelt øloplukkere
– Eventuelt askebægre

Personligt elsker jeg diverse bordpynt, men tænk på, at der måske også skal være (god) plads til fade med mad osv. Så undgå, at fylde hele bordet.

 

Udendørs ‘rygeplads’

Vores hjem er røgfrit. Derfor laver jeg altid en ‘rygeplads’ på vores overdækkede terrasse. Her sørger jeg for, at der er siddepladser og askebægre. Hvis det er koldt udenfor, lægger jeg puder eller tæpper på sæderne, så rygerne ikke får kolde numser. Selvom det er udenfor, er det en rigtig god idé, at bruge askebægre, da rygerne ellers smider sine cigaretskodder i haven.

 

Toilet

De fleste giver hjemmet en overhaling, før de får gæster, men derudover er det en rigtig god idé, at sørge for, at der er ‘nok ressourcer’ til gæsterne. Især på toilettet:

– Ekstra ruller toiletpapir der står synligt for gæsterne
– Ekstra gæstehåndklæder så der altid er et tørt til rådighed
– Tømt toiletspand så der er god plads til tomme toiletruller, bind osv.

Det er den slags, man nemt kan glemme og som mange gæster ikke kan lide, at spørge om.

 

Overtøj, sko & tasker

Har du nogensinde set, hvor hurtigt en entré bliver fyldt op, når der kommer 20+ gæster på besøg? Hvis du vil undgå bjerge af overtøj, sko og tasker, der bliver smidt til højre og venstre i hele hjemmet, så sørg for, at der er lavet god plads til gæsternes ting og sager.

Det kan til tider være nødvendigt, at fjerne alle sine egne ting og sager, så der er plads til gæsternes. Put alle jeres jakker og andet overtøj i en affaldssæk (eller flere sække), og alle jeres sko i en anden affaldssæk. Og stil derefter sækkene væk i et afsides rum.

 

Tomme blomstervaser

Hvis dine gæster har for vane, at komme med friske buketter (hvilket jo er dejligt), så sørg for, at du har tomme blomstervaser klar. De skal selvfølgelig ikke ‘stå frit fremme og (for)vente’, men blot være let tilgængelige. Der er ofte kaos og tryk på, når alle kommer på én gang, og det er trist for de glade givere (og dig selv), hvis du er nødsaget til, at lægge alle de fine buketter til side på den første ledige plads.